Zwambestrijding
De huiszwam en kelderzwam is een in Nederland veelvoorkomende aantasting van de houten delen van het woonhuis. Oorzaak van het ontstaan van een zwamaantasting is een te hoge vochtigheidsgraad van het hout. Voor de ontwikkeling van de zwam is het vocht van groot belang. Door middel van de zogenaamde schimmeldraden (de wortels van de zwam) wordt het vocht aangevoerd. Deze schimmeldraden kunnen over grote afstanden verspreid zijn, en zelfs op muren en beton voorkomen.
Men kan vaststellen dat er een aantasting van zwammen is wanneer het (natte) hout verkleurt, en bruin wordt. Tevens wordt het aangetaste hout zacht (houtrot) en verliezen de draagbalken hun draagkracht, waardoor de vloeren kunnen doorzakken. Het hout kan scheuren gaan vertonen, zowel met de nerf van het hout mee, als loodrecht op de nerfrichting.
Om een zwamaantasting te bestrijden is het noodzakelijk dat de vochtigheidsgraad van het hout omlaag wordt gebracht. Dit kan betekenen dat er bouwkundige maatregelen moeten worden getroffen. Ook kan dit betekenen dat gedeelten van het hout verwijderd en vervangen moeten worden. Het nieuw aan te brengen hout dient voor plaatsing te worden behandeld met een middel dat aantasting door zwammen verhinderd.
Wanneer stenen muren zijn aangetast dient het stucwerk te worden verwijderd, de voegen te worden schoongekrabd en moet een behandeling van die oppervlakken plaatsvinden met een zwamwerend middel.
Wanneer de kruipruimte met een zandgrond is aangetast dan moet de bovenste zandlaag van de ruimte worden vervangen door een nieuwe laag die eventueel behandeld is met een zwamwerend middel. Tevens is het raadzaam om de kruipruimte te isoleren met isolatiechips.