Kakkerlakken
De Duitse kakkerlak is de meeste voorkomende kakkerlak in Nederland. Ze komen vaak in grote aantallen voor, in woonhuizen, bakkerijen, hotels, ziekenhuizen, restaurants en levensmiddelenbedrijven. Omdat ze lichtschuw zijn verschuilen ze zich bij motoren van koelkasten, in, onder en achter keukenkastjes, onder de plinten, in badkamers, in kieren en naden en in leidingkokers.
Uiterlijk Duitse kakkerlak:
Volwassen dier lichtbruin,
Zwarte lengtestrepen op borstschild,
Tot 1,5 cm lang exclusief antennen.
Nimf donkerder van kleur, geen vleugels, vervellen tijdens groei 5 tot 7 maal.
Eipakket 0,8 x 0,3 x 0,2 cm groot, bevat gemiddeld 30 eitjes.
Ontwikkeling Duitse kakkerlak:
Onvolledige gedaanteverwisseling.
Eistadium 2 tot 5 weken, per wijfje gemiddeld 7 eipakketjes.
Larvale stadium duurt 6 weken, bij lage temperatuur tot ca. 0,5 jaar.
Duur van ei tot volwassen dier ca. twee maanden bij 25C.
Maximum leeftijd volwassen dier ca. 6 maanden, in laboratorium tot ca. 1 jaar.
Leefwijze Duitse kakkerlak:
De Duitse kakkerlak is lichtschuw en een alleseter (vochtige en verse voedingswaren).
Kunnen 10 tot 40 dagen zonder voedsel.
Leeft op donkere, warme, wat vochtige plaatsen, optimale temperatuur is 30C.
Voorkeurstemperatuur is 25C tot 32C
Schade/overlast van de Duitse kakkerlak:
Bevuilen voedsel, verslepen smetstoffen (salmonellosen e.d.).
Zijn drager van bacterieen en mijten.
Verspreiden een onaangename geur door uitscheiding via de rugklier.
Wering/preventie van de Duitse kakkerlak:
Afdichten naden en kieren na de behandeling.
Afvalstortplaatsen afgedekt houden met 30 cm dikke laag zand of verdichten gestort afval.
Zorgvuldige hygiene in acht nemen.