Bonte knaagkever
De Bonte Knaagkever wordt (Xestobium rufovillosum) wordt ook wel Bonte Klopkever of Grote Houtwormkever genoemd. Het insect behoort tot de familie der klopkevers.
De Bonte Knaagkever staat er om bekend veel schade aan te kunnen richten aan hout in gebouwen. Het is dus van groot belang dat u weet hoe u de signalen van de aanwezigheid van die ongedierte kan herkennen en dat u weet welke actie u kunt ondernemen om van dit plaagdier af te komen.
De Bonte Knaagkever herkennen
De Grote Bonte Knaagkever is te herkennen aan het donkerbruine-zwarte dekschild met gele stippen erop. Het insect wordt 6 tot 8 mm lang en heeft net als het Doodskloppertje een fijne vorm van beharing op zijn dekschild.
Zoals u misschien weet is het niet de Bonte Knaagkever zelf die het hout aantast, maar de larve van de kever. Het beestje legt zijn eitjes namelijk in scheurtjes en kieren van het hout.
De larve van De Grote Houtwormkever is wit en heeft een C-vormig lichaam. De larve heeft een witte, cremeachtige kleur en wordt ongeveer 11 mm groot.
Schade door de Bonte Knaagkever
De schade die de Bonte Knaagkever kan aanrichten is enorm. Het insect komt bijna uitsluitend voor in oudere gebouwen, waar het eikenhout wat vochtiger is en waar ook schimmelvorming is ontstaan. In tegenstelling tot ‘gewone Houtwormen’ houdt de Bonte Klopkever vooral van het kernhout. Hier maakt hij ook zogeheten kraamkamers en kan het insect zijn gehele levenscyclus voltooien. De aanwezigheid van de Bonte Knaagkever is daardoor moeilijk vast te stellen, omdat het insect voornamelijk in de kern verblijft. Het ongedierte kan een houten constructie van een gebouw van de binnenkant zo erg aantasten dat het gevaarlijk wordt om in het gebouw of woning te verblijven.
De larven kunnen tot wel tien jaar in het hout blijven. Normaal gesproken vliegen zij in de lente naar buiten als ze zich ontpopt hebben tot volwassen kevers. Zijn er echter kraamkamers aanwezig dan blijft ook het volwassen insect in het hout. Dit maakt opsporing nog moeilijker en aantasting nog riskanter.
Mocht de Bonte Knaagkever wel uitvliegen, dan is dit te zien aan kleine gaatjes in het hout, ook wel uitvliegopeningen genoemd. Deze gaatjes zijn 2 tot 3,5 mm groot en rondom deze gaatjes kunt u zaagel of boormeel aantreffen. Hoe langer de insecten al in het hout zitten, hoe lastiger het is om vast te stellen of de beestjes nog steeds actief zijn. Na verloopt van tijd gebruiken ze namelijk oudere uitvliegopeningen en is het aan de buitenkant nog lastiger te zien of er nog meer aantasting gaande is.
De Bonte Knaagkever voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg dat uw huis goed geventileerd blijft en eventuele vochtproblemen snel verhelpt.