Spinthoutkever
De Spinthoutkever herkennen
De Spinthoutkever (Lyctus brunneus) kan 3 tot 7 millimeter lang worden. Hun lichaam is slank en langwerpig van vorm en heeft een bruine tot roodbruine kleur. Over het gehele lichaam van de kever zijn kleine haartjes te vinden, maar dit is nauwelijks met het blote oog te zien. Het insect wordt ook wel de parketkever of gewone houtboorder genoemd.
Leefwijze van de Spinthoutkever
De naam zegt het al, de Spinthout kever komt voor in spinthout. Het spinthout bestaat uit de buitenste ringen van een boom. De kevers zijn te vinden in spinthout van loofbomen zoals, essen, eiken, walnoten en tropische soorten zoals rotan, bamboe, limba en meranti.
Waar dit houtinsect in verschilt van de meeste andere soorten, is dat hij vooral voorkomt in opgeslagen of verwerkt hout zoals, triplex, schilderijlijsten, betimmeringen en vloeren.
De kever komt af op drooghout en behoort daarmee tot de drooghoutboorders. Het hout hoeft slechts een vochtpercentage van 7 % te hebben en daarom zal je deze soort houtinsect niet snel terugvinden in kastanje, es, iep en eiken.
Larven van de Spinthoutkever
Het is echter niet de Spinthoutkever zelf die schade aanricht aan het hout, maar de larven van het insect. De kever zelf legt zijn eitjes in scheurtjes in het hout. Als de eitjes vervolgens uitkomen, beginnen de larven het hout aan te vreten. Hierdoor creëren zij een gangenstelsel onder het oppervlak van het hout en kan er veel schade ontstaan.
Een volwassen kever kan tot wel 75 eitjes leggen en de larven kunnen meerdere jaren in het hout blijven voordat ze naar buiten vliegen als volwassen kevers. De larven zijn crèmekleurig en zijn ongeveer 6 millimeter lang op het moment dat ze volledig ontwikkeld zijn.
Schade Spinthoutkever
Zoals eerder vermeld kan het beestje ernstige schade aanrichten. Het insect staat er vooral om bekend vloeren aan te tasten. Vandaar ook de naam parketkever.
Er kan een heel gangenstelsel ontstaan in het hout wat het hout zwak en gevaarlijk kan maken. De uitvliegopeningen, of de gaatjes in het hout, zijn 1 tot 1,5 millimeter groot en daarmee iets kleiner dan die van de houtwormen van de gewone houtwormkever. Ook is het boormeel wat deze larve van de Spinthoutkever achterlaat zeer fijn van structuur.